Hoe kun je investeren in hernieuwbare energie?

Als je vandaag een huis bouwt of verbouwt kun je niet omheen hernieuwbare energie, maar waarom is het belangrijk om hierin te investeren? En vooral hoe kun je dat doen? Wij zochten het voor je uit.

Hernieuwbare energie, zelfbouwpakket zonnepanelen

Wat zijn de belangrijkste redenen om te investeren in hernieuwbare energie?

Er zijn drie grote redenen waarom het belangrijk is om te investeren in hernieuwbare energie. Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat je huis voldoet aan de wettelijke normen voor hernieuwbare energie. Vanaf 2021 zijn er enkele wettelijke veranderingen. Zo zullen nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan de BEN-normen, kort voor Bijna Energie Neutraal. Via isolatie en energie-efficiënte installaties zoals warmtepompen en -boilers, is het de bedoeling dat gebouwen haast geen energie meer verbruiken of dat de gebruikte energie gegenereerd wordt door hernieuwbare energiebronnen. De normen voor een energiezuinige woning worden steeds strenger en je bent verplicht gebruik te maken van duurzame energiebronnen. Meer informatie in verband met de wettelijke normen vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Een tweede belangrijke reden om in hernieuwbare energie te investeren is je ecologische voetafdruk. Over duurzame energie beschikken we in principe voor onbeperkte tijd, zonder daarbij het leefmilieu en de mogelijkheden voor toekomstige generaties te benadelen.

Op een milieuvriendelijke en energiezuinige manier energie produceren is daarnaast ook goed voor je portemonnee. Zo kun je tot wel 75% besparen op je energiefactuur door bijvoorbeeld een warmtepomp te installeren. Hieronder bekijken we wat de mogelijkheden zijn en hoe Selftech je daarbij kan helpen.

Energiezuinige producten installeren

Selftech biedt verschillende producten aan voor een energiezuinig huis. Zo kunnen we je begeleiden bij de installatie van warmtepompen, warmtepompboilers en zonnepanelen.

Warmtepompen

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen waaronder lucht/water- en geothermische warmtepompen. Selftech verdeelt pompen van Vaillant en Atlantic Belgium.

Hoe werkt het? Een lucht/waterpomp is een thermodynamisch toestel dat de buitenlucht opzuigt. Er wordt een hydraulische module binnen in de woning geplaatst die verbonden is met een unit buiten. Daarbij wordt warmte uit de buitenlucht onttrokken, die dan wordt afgegeven via het verwarmingssysteem in je woning. De afgekoelde lucht wordt opnieuw naar buiten afgevoerd.

De pompen hebben als voordeel dat ze compact zijn. Ze zijn dan ook uiterst geschikt om bestaande verwarmingsinstallaties te verbeteren. Je comfort blijft ook bij extreme koude verzekerd via de automatische inschakeling van de geïntegreerde elektrische steunverwarming of de bestaande verwarmingsketel. De meeste lucht/water-warmtepompen zijn heel stil waardoor ze ook in rijwoningen of appartementsgebouwen geplaatst kunnen worden.

Geothermische warmtepompen gebruiken de bodem als warmtebron. Daarbij wordt een koude vloeistof in de grond gepompt via een buizensysteem. De natuurlijke warmte van de aarde verwarmt de buizen en de vloeistof waardoor we energie krijgen. Die energie kan gebruikt worden om de woning te verwarmen. Belangrijk om te weten is dat er grondboringen nodig zijn om de geothermische warmtepomp te installeren.

Selftech helpt je kijken welke warmtepomp het best geschikt is voor jouw woning.

Warmtepomp.jpg

Warmtepompboilers

Warmtepompboilers dienen voornamelijk om een elektrische boiler te vervangen. Een warmtepompboiler produceert sanitair warm water, maar doet dat op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier. 75% van de energie wordt daarbij uit de lucht gehaald.

Hoe werkt het? Een warmtepompboiler werkt op een gelijkaardige manier als een lucht/water-warmtepomp. De boiler gebruikt energie uit de lucht om het sanitair water op te warmen, daarbij wordt de vloeibare koelvloeistof in de boiler verwarmd door de warmte-energie uit de lucht. De koelvloeistof gaat over naar een gasvormige toestand en geeft zo haar warmte af aan het water in de boiler waardoor de druk verlaagd en het proces opnieuw kan beginnen.

Een groot voordeel is dat je de boiler kunt aansluiten op een condensatieketel op gas, warmtepomp én op zonnepanelen. Doordat je aanzienlijk minder verbruikt, zul je zeker en vast het verschil zien op je energiefactuur. De terugverdientijd van een warmtepompboiler ligt op minder dan 5 jaar en is vrij eenvoudig en snel te installeren.

De combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen zorgt ervoor dat je het maximum uit je boiler kunt halen. Overdag leveren zonnepanelen de meeste energie, maar die wordt niet altijd gebruikt. Door de zonnepanelen aan te sluiten op de warmtepompboiler kun je de overschot aan energie gebruiken als voeding voor de warmtepompboiler. De boiler warmt overdag op zodat je ’s avonds een grote hoeveelheid warm water ter beschikking hebt.

Zonnepanelen

Zonnepanelen produceren groene energie waarmee je je woning kunt verwarmen. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen is de zon een onuitputtelijke bron van energie. Door te investeren in zonnepanelen verlaag je je afhankelijkheid van het net. Je kunt ze ook aansluiten op een warmtepomp of warmtepompboiler. Zonnepanelen installeren is een investering die je vrij snel terugverdient. Je bespaart aanzienlijk op je energiefactuur. De kunst is om de opgewekte energie zoveel mogelijk zelf te verbruiken en zo min mogelijk energie terug naar het net te sturen. Voor je zelf opgewekte energie betaal je namelijk geen distributiekosten. Met het invoeren van de digitale meter wordt het nog interessanter om de geproduceerde energie onmiddellijk te verbruiken. Via de Niko Home Control solar mode kun je optimaal gebruik maken van je eigen opgewekte zonne-energie. De Niko Home Control biedt namelijk een koppeling met de digitale meter. Sterker nog, het monitort de digitale meter tot op de seconde. Of je nu thuis bent of niet, de Niko Home Control zorgt ervoor dat je geconnecteerde toestellen automatisch geactiveerd worden als er voldoende zonne-energie beschikbaar is. Voor meer info kun je terecht bij Selftech.

Zelfbouwpakket zonnepanelen

Vanaf 2021 kun je bij de Vlaamse overheid een premie aanvragen voor de investering in zonnepanelen voor zowel woningen, appartementen als appartementsgebouwen. Verdere info en voorwaarden vind je terug op energiesparen.be of vraag advies aan Selftech.

Voor meer informatie omtrent hernieuwbare energie kun je steeds terecht bij Selftech. Onze specialisten begeleiden je graag verder. Maak een afspraak voor advies op maat. 

Vorige
Vorige

Terugdraaiende teller en zonnepanelen

Volgende
Volgende

Hoe beveilig je zelf je woning?